Voor leerkrachten, coaches en begeleiders

Maakboek in de klas

Veel scholen willen graag meer hands-on met leerlingen aan het werk op het gebied van techniek of digitale vaardigheden. Tegelijkertijd vinden ze het lastig om daar vorm aan te geven. Wat moeten leerlingen dan kennen en kunnen? Waar vind ik als leerkracht zelf de kennis die ik nodig heb? Hoe kan ik overzicht houden over wat leerlingen al kennen en kunnen? Er moet al zoveel… Juist, en daarom is er een Maakboek.

Waarom Maakboek?
  • Maakboek biedt inzicht. Je kunt makkelijk op hun routekaart zien wat leerlingen al kennen en kunnen en wat ze nog kunnen gaan leren.
  • Maakboek biedt overzicht. Op de routekaart en in Maakboek staat alles wat de leerlingen moeten kennen en kunnen op grond van de SLO doelen.
  • Maakboek biedt kennis. Bij elk onderwerp staat de essentie in Maakboek dat is handig voor de leerkracht en voor de leerling. Bij elk onderwerp helpt maakboek.nl je aan de juiste informatieve filmpjes. Maakboek lezen is voor de leerkracht of begeleider dus genoeg om de leerling op weg te helpen.
  • Maakboek biedt tijd. Er komen geen lessen met uitgebreide handleidingen bij, maakboek biedt juist een kant en klaar raamwerk voor veel van de losse activiteiten tijdens een schooljaar. Denk aan teken- en handvaardigheidslessen, Blink-projecten, leermomenten met techniektorens. Experimenten met robots, LEGO® Educationsets, film, etc.
Makebook hout verbinden
Stickers en routekaart

Als leerlingen een onderwerp hebben afgerond, dan krijgen ze de bijbehorende sticker op hun routekaart. Zo zien ze precies wat ze allemaal al kunnen en wat ze nog kunnen leren.

Doorgaande lijn en lesdoelen

Deze eerste editie van Maakboek, Maakboek 10+ is bedoeld voor kinderen van 10 jaar en ouder. Momenteel wordt er gewerkt aan Maakboek 8+

De onderwerpen in Maakboek zijn gebaseerd op de SLO-doelen voor Wetenschap en Technologie, aangevuld met onderwerpen uit de leerlijn digitale geletterdheid. We hebben ook goed gekeken naar de uitstekende W&T wijzer van Edux
Maakboek streeft ernaar om kerndoelendekkend te zijn voor de domeinen Natuurlijke verschijnselen en Techniek en Technologie.

Maakboek in de Bieb, BSO of in de Maakplaats

Leren doe je zeker niet alleen onder schooltijd. Door de eenvoudige en duidelijke opzet kan maakboek ook heel goed de basis zijn voor betekenisvolle activiteiten op een BSO of in de Bieb. Met hun routekaart kunnen leerlingen laten wat hun beginniveau is. En natuurlijk kun je bij de Bieb of BSO ook stickers verdienen. 🙂

Voor alle eigen activiteiten en projecten zijn er lege pagina’s in Maakboek. Een soldeerles? Een scheikundeproef? Plak ze in je Maakboek. Er zijn drie extra stickers hiervoor. Het raketje, het hartje en de zon. Ze kunnen op de voorkant van de routekaart.